Egyszerű és gyorsan elkészíthető levesek

nyári levesek

Nincs is jobb, mint egy hűsítő leves a nyári időszakban! A hőségben rengeteg folyadékra vágyunk, ugyanakkor ízekre is, ezért érdemes néhány levest is kipróbálni, ha szeretnénk feltölteni folyadékraktárainkat és egyben az ízlelőbimbóinkat is szívesen kényeztetnénk. Ahogy megérkezik a nyár, nemcsak az öltözködésünk, hanem az étkezési szokásaink is átalakulnak. A meleg hónapokban sokkal intenzívebben vágyunk frissítő, könnyen emészthető ételekre, hiszen a nagy melegben nem jó, ha degeszre esszük magunkat. Ráadásul nem szívesen töltünk hosszú időt a konyhában, mert a főzőcskézés közben is csak a hőérzetünket erősítjük, ezért inkább a gyorsan elkészíthető fogásokat részesítjük előnyben. Ilyenkor különösen jó választás lehet egy tányér finom és könnyű leves. Még jobb, ha egészséges is! Íme néhány ötlet, milyen leveseket készítsünk nyáron!

Miért jó nyáron levest enni?

Egyesek szerint a leves unalmas, mások pedig a téli forró ételekhez kötik a leves fogalmát. A húsleves igazi klasszikus, és a különféle krémlevesek is jólesnek a téli időszakban. Ám nyáron is rengeteg variációt készíthetünk hidegen!

Bár elsőre talán meglepő lehet, de a levesek kifejezetten jól illeszkednek a nyári étrendbe. Miért érdemes nyáron is levest fogyasztani?

Elsősorban a hidratálás miatt lényegesek a hideg levesek, hiszen magas víztartalmuk miatt segítenek a folyadékpótlásban, ami nyáron különösen fontos. Ha már unjuk a vízfogyasztást, készítsünk egy finom, ízletes levest!

A levesek könnyen emészthetők, ezért nyáron is ideálisak. A hőségben szervezetünk nehezebben birkózik meg a nehéz, zsíros ételekkel. Ezzel szemben a könnyű levesek kímélik az emésztőrendszert.

A gyorsan elkészíthető levesek miatt nem kell órákat töltenünk a konyhában, nem szükséges melegíteni, főzni, hiszen szinte percek alatt elkészülnek és azonnal fogyaszthatók.

A változatosság is kiemelt szempont lehet, ha nyári leves készítésre adjuk a fejünket. Számos szezonális zöldség, gyümölcs áll ebben az időszakban a rendelkezésünkre, amelyeketszívesen fogyasztunk amúgy is, miért is ne készítenénk belőle levest is?

Néhány tökéletes nyárias leves

Persze vannak már jól bevált, ismert levesek a nyárra, ilyenek a különféle gyümölcsökből készített változatok: málna, meggy, barack vagy vegyes és még sorolhatnánk. Viszont a sós ízek kedvelőinek is tartogatunk néhány ötletet, íme!

1. Spanyol gazpacho

Egy klasszikus hideg leves, ami nemcsak hűsít, de tele van vitaminnal is. Friss paradicsom, uborka, paprika, hagyma és fokhagyma turmixolva – egyszerű, mégis fantasztikus ízélmény. Készíthetjük kissé csípősebbre egy kis chilivel, ha szeretjük a karakteresebb ízvilágot.

2. Zöldségleves

A friss, szezonális zöldségekből készült leves mindig telitalálat. Könnyen variálható az épp aktuálisan elérhető alapanyagokkal, és szinte mindig van otthon hozzávalónk. A hagyományos alapanyagok között szerepel a sárgarépa, a fehérrépa, a zeller, a káposzta és a vöröshagyma. Ha szeretnénk sűríteni, akkor vegyünk ki pár zöldséget a levesből és turmixoljuk össze, majd keverjük el újra fazékban. Tehetünk hozzá hideg tejfölt, joghurtot és kefirt is. De ízesíthetjük kaporral és más zöldfűszerekkel, garantáltan üdítő lesz!

3. Tojásleves

Gyors és laktató, tele vitaminnal, ásványi anyaggal és persze az elmaradhatatlan köménnyel. Egy kis rántással, tojással és akár szójaszósszal is feldobható. Ez egy igazi komfortétel, amit nyáron is szívesen kanalazunk.

4. Frankfurti leves

Bár hagyományosan tartalmasabb étel, (vöröshagyma, fokhagyma, burgonya, kelkáposzta, virsli vagy kolbász) nyáron is készíthető könnyebb verzióban. Ha a rántást vagy a kolbászt kicsit visszafogjuk, esetleg teljesen kihagyjuk, akkor is megmarad a sajátos savanykás ízvilág, ami különösen jólesik a nyári melegben. Ráadásul így kevésbé lesz nehéz.

6. Gombaleves

A gomba karakteres íze különlegessé teszi ezt a levest. Krémesen, tejszínnel vagy akár csak a levét felengedve zöldségleves alaplével is remek választás lehet a nyári forróságban.

instant gombaleves

7. Paradicsomleves

Gyerekkori kedvenc, amit a friss nyári paradicsom csak még finomabbá tesz. Sósan és édesen is készíthetjük. Tehetünk bele kisebb mozzarella gyöngyöket, így a gyerekeknek izgalmas horgászélmény is lehet a leves fogyasztása. Friss bazsalikommal egyértelműen isteni. De persze van, aki nem tud elszakadni a hagyományos édesebb verziótól, így mehet bele vagy rá némi balzsamecet is.

8. Dinnyeleves

Csodás szín, édes íz, amelyet könnyen, turmixolva is elkészíthetünk, tejszínnel vagy anélkül is remek választás és nagyon jól megy hozzá a bazsalikom, de a menta is!

hideg gyümölcskrémleves

Egy tál egészség a nyári hőségben

Aki egészségesen szeretne étkezni vagy több folyadékra vágyik, annak biztosan jó választás egy finom nyári leves. Lássuk be: a levesek nemcsak télen esnek jól, hanem nyáron is igazi főszereplők lehetnek az étkezésekben. Frissítő, vitaminban gazdag ételek, amelyeket szinte bármiből elkészíthetünk. Éppen ezért bátran kísérletezzünk a hozzávalókkal és a különféle ízekkel, biztosan nem bánjuk meg!

képek: freepik.com

Array