5 tipp férfiaknak az ingek tárolásához, tisztításához

tippek ingek tárolásához

A férfi válás folyamatának elengedhetetlen része, hogy a gardróbodban egyre nagyobb számú ing gyülemlik fel. Ne aggódj, ez egy természetes folyamat része! Viszont az ingek számának növekedésével valószínűleg egyre többször merül fel benned a kérdés, hogy hogyan is tudnád megóvni őket, főleg, ha drágább darabokról van szó.

Tudtad, hogy ha vigyázol ezekre a ruhadarabokra, akár éveken át is nyugodtan hordhatod őket? Ebben a cikkben mutatunk 5 általános aranyszabályt arra, hogy hogyan tisztítsd, illetve tárold az ingjeidet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőlük.

1. Ne mosd az inget folyamatosan!

Mindannyian szeretünk tiszta ruhában járni, de a tisztítás nem feltétlenül tesz jót az ingeknek. Minden ruhának, még a legdrágább daraboknak is limitált élettartama van. Ezért igyekezned kell, hogy a lehető legkevesebbszer mosd ki! Ez alatt persze nem azt kell értened, hogy csak akkor mosd ki az inged, amikor már fehérből feketébe vált a kosz miatt. A lényeg inkább az, hogy feleslegesen ne mosd az ingjeidet.

A legegyszerűbb módja annak, hogy megőrizd a ruháid tisztaságát az, hogy te magad is tiszta vagy. Ha tiszta az inggel érintkező a bőrfelület, akkor az ing is sokkal lassabban lesz piszkos. Azokat a ruhákat, amelyek közvetlenül nem érnek a testedhez, viszonylag ritkán kell csak kimosni.

Az ingek esetében sajnos a bőrrel való érintkezés elkerülhetetlen, de itt is csökkentheted a felületeket. Vannak különböző aláöltözetek, leginkább pólók vagy trikók, amelyek a legnagyobb felületen segítenek megóvni az ingeket a testeddel való érintkezéstől. Ezenfelül abban is segítenek, hogy az átlátszóbb anyagú ingeken keresztül ne tűnjön át az, aminek nem kéne.

Alapvetően egy inget akkor kell kimosni, ha az ujja vagy a gallérja elszíneződik egy kicsit. Amennyiben csak pár órára vetted fel, és nem tapasztalsz különösebben semmi koszt, nem kell kimosnod az inged. Nyugodtan rakd ki egy kicsit szellőzni és mikor legközelebb viselni akarod olyan lesz, mint az új.

2. Kerüld a szárítógépet!

A szárítógép remek találmány, amely megkönnyíti az életet, és sokszor elkerülhetetlen a használata. De jó, ha tudod, hogy a szárítógép kiszárítja az anyagot, és folyamatos súrlódásnak teszi ki, ami kifejezetten rossz a ruháknak.

A legjobb, amit tehetsz, hogy a szárítógépben nem túl magas hőfokon szárítasz, így kevesebb kárt okozol az anyagnak. Az is jó, ha az inget nem szárítod meg teljesen, egy kicsit nedvesen veszed ki a szárítóból és hagyod, hogy természetes úton fejeződjön be a folyamat.

A legtöbb inged olyan anyagból készül, ami elkerülhetetlenül bolyhosodni fog. Ezt a mosás és szárítás közben fellépő súrlódás okozza, ami a gép típusától függően elég intenzív lehet. Optimális esetben a kézimosás lenne a legjobb az elkerülésére, de erre senkinek sincs ideje manapság. Ha kifordítva teszed az inged a mosó- vagy szárítógépbe, akkor a belseje fog bolyhosodni, ami kívülről nem látszik.

3. Óvatosan a tisztítószerekkel!

A tisztítószereket nem tudod nélkülözni, de nem kell sokat használni belőlük. Jobb, ha csak keveset teszel belőlük a mosógépbe, mert a mennyiség nincs összefüggésben az ing tisztaságával.

Előfordulhat, hogy egy-egy makacsabb folt nem jön ki többszöri mosásra sem. Ilyenkor érdemesebb a foltot külön kezelni, és megpróbálni kézzel eltávolítani az elszíneződést, mert minél többet mosod, annál rövidebb ideig fogod tudni hordani az inged. Ezért jobb, ha megpróbálod csak a folt helyét tisztítani, megőrizve ezzel az ing többi részét.

A hipót felejtsd el! Alapvetően remek találmány, de a jobb minőségű anyagokat tönkreteszi. Jó minőségű ingen sose használd, maximum aláöltözeten!

4. A megfelelő módon tárold az ingeket!

Alapvetően két módon lehetnek a szekrényben: összehajtva és felakasztva. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai:

  • Ha hajtogatod, akkor szinte biztos, hogy megjelennek a nemkívánatos gyűrődések és a gallér is eldeformálódhat. Szinte minden esetben ki kell majd vasalnod, mielőtt felveszed.

  • A felakasztott ingek esetében a gyűrődés már kevesebbszer fordul elő, az anyag súlya miatt egyenes és sima marad, így sokkal kevesebb munka van vele a viselése előtt. A gallér viszont ebben az esetben sem fog megállni a helyén, így használhatsz gallér merevítőt, hogy később ne kelljen a vasalással bíbelődni.
    Ennek a tárolási módnak a hátulütője, hogy sokkal több helyet foglal, ha helyhiánnyal küzdesz, akkor csak a legdrágább ingjeid akaszd fel, és a többit hagyhatod összehajtogatva.

5. Akaszd fel rendesen az ingjeidet!

Ha az akasztva tárolás mellett döntöttél, ne használj drót vállfát, mert megnyújtja az anyagot, és nem is feltétlenül biztosít megfelelő tartást a vállpontokon. A vastagabb fa vagy műanyag vállfák jobb tartást adnak az ingjeidnek, miközben az szekrényben lógnak.

Figyelj arra, hogy hogyan akasztod fel az ingeket. Az ing mindig jól illeszkedjen a vállfán, és a vállpontokon tartsa az inget. Ezután gombold be az ing legfelső gombját, hogy a gallérnak a lehető legjobb tartást biztosítsd. Ha a gallér is gombolható, akkor azt se felejtsd el begombolni, így nem fog csálén állni, mikor kiveszed a szekrényből: egyből használatra kész lesz. A gombokból pedig elég minden másodikat begombolni, ebből kifolyólag nem fog elcsúszni az ing egyik oldala, és nem keletkeznek gyűrődések, illetve nem lesz féloldalas az ing.

A fenti tippek általános szabályok, amelyeket érdemes követned; ha ezeket betartod, akkor valószínűleg nem lesz baja az ingjeidnek. Valójában azonban számtalan ingtípus létezik, és az anyagtól, illetve fazontól függ, hogy éppen milyen tisztítás vagy tárolási forma a legmegfelelőbb hozzá. Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben van bármi utasítás az ing címkéjén, akkor azokat kövesd elsősorban!

Array